Subota, 16 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Kolubarska riznica

Sojenice na KolubariReka koja vam nesebično daje svoje blago...
Dođite i uživajte u njemu....

Stvaranje današnje Kolubare počelo je krajem neogena oticanjem jezera iz lajkovačko-obrenovačke kotline. Kolubara se tada pojavila na jezerskom dnu i u njemu usekla oko 90 metara. Pri tome je ona urezala, udubljujući se u neogenim sedimentima u terasu od 18 metara. Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, ime reci je dalo keltsko stanovništvo.

Duridanov misli da se hidronim Kolubara svodi na ilirsko Kala-bara što bi značilo "tamna reka" Postoje još neke pretpostavke o hidronimu Kolubara, zanimljive po duhu naroda koji kroz njih provejava. Još u doba rimske uprave iskorišćavan je rudnik Rebelj i Rimljani su silazili do obližnjih brda sa kojih su posmatrali vijugavi, kao zmija, tok reke Kolubare, a kako jedan stari pesnički izraz za zmiju glasi "colubra", pa je usled glasovnih promena našeg življa došlo do reči Kolubara.

Kolubara kao reka ucrtana je prvi put, koliko je poznato, u jednu kartu puteva iz I-IV veka ali joj ime nije ubeleženo. U Roselovoj karti puteva iz druge polovine XV veka ucrtana je sa imenom Colubaria flumen. Nastariji pisani pomen hidronima Kolubara potiče iz 1291. godine a zabeležen je u jednom kupoprodajnom ugovoru robinje "de Colubara" sačuvanom u arhivu u Dubrovniku. U raznim prepisima Kolubara se spominьe kao "Calabar", "Collubara'', "Kalizar".

Ljig, najveća i vodom najbogatija pritoka Kolubare, prema lingvističkim analizama nosi prekeltsko, verovatno staro indoevropsko ime. Znači "Svetla reka". U pisanim izvorima ugarskog porekla javlja se u obliku "Lugh" 1392. godine, a 1426. godine kao"Ligh", oba puta u imenu jedne župe u Mačvanskoj banovini.

 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite