Četvrtak, 20 Februar 2020

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Dobrodošli u Lajkovac

Gradska kuca Lajkovac

Lajkovac je poznato železničko mesto, jedna od važnih stanica na pruzi Beograd – Bar. Nalazi se na 70 kilometara od Beograda. Živopisna i istorijskim spomenicima opasana okolina ovog mesta privlačna je za turiste iz čitave Srbije.

Posetite nas i uživajte u blagodetima ovog područja. Umereno – kontinentalna klima, pitome doline reka Kolubare i Ljiga predstavljaju dragoceni izvor mira i pozitivne energije.

Opširnije
 
Ćirin vremeplov

Lajkovacki cvor sredinom sezdesetih1908. godine uskom lajkovačkom prugom prošao je prvi voz kolubarskim krajem. Dnevni list Pravda tako 8. avgusta 1908. piše o mestu koje se "američkom brzinom" podiže uz prugu: "To je Lajkovac, mesto u kome će se uskoro ukrštati železnička pruga sa aranđelovačkom, a docnije i sa milanovačkom i šabačkom prugom.

Opširnije
 
Istorijat

Kao teritorijalna jedinica opština Lajkovac nastala je posle Drugog svetskog rata od delova opština Ub, Mionica i Lazarevac. Teritorije levo od reke Kolubare pripadale su opštini Ub a desno od Kolubare i levo od reke Ljig opštini Mionica. Selo Ćelije jedino pripada Šumadiji. Ovakva podela sačuvana je u crkvenoj organizaciji. Teritorija opštine Lajkovac ima vrlo zanimljivu istoriju koja se beleži od perioda rimske imperije. Najstarije arheološko nalazište je lokalitet „Anine“ u slivu reke Ljig na teritoriji sela Ćelije. Na ovom lokalitetu, koji je sada u postupku istraživanja, otkriveni su ostaci palate koja je verovatno pripadala visokom velikodostojniku.

Opširnije
 
Kolubarska riznica

Sojenice na KolubariReka koja vam nesebično daje svoje blago...
Dođite i uživajte u njemu....

Stvaranje današnje Kolubare počelo je krajem neogena oticanjem jezera iz lajkovačko-obrenovačke kotline. Kolubara se tada pojavila na jezerskom dnu i u njemu usekla oko 90 metara. Pri tome je ona urezala, udubljujući se u neogenim sedimentima u terasu od 18 metara. Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, ime reci je dalo keltsko stanovništvo.

Opširnije
 
Geografski položaj

Opština Lajkovac se nalazi u zapadnoj Srbiji, u srednjem delu kolubarske doline, na 44˚ i 30` severne geografske širine i 20˚ i 15` istočne geografske dužine. Teritorijalno pripada Kolubarskom okrugu, zajedno sa opštinama Valjevo, Mionica, Ub, Ljig i Osečina, a graniči se sa Lazarevcem, Valjevom, Ubom, Mionicom i Ljigom. Lajkovac je smešten u neposrednoj blizini Ibarske magistrale, kojom je od glavnog grada Beograda udaljen 69 kilometara, a od sedišta okruga Valjeva 27 kilometara. Zbog blizine važnih saobraćajnica povezan je vrlo frekfentnim putnim saobraćajem sa Beogradom, Čačkom, Valjevom, Šapcem, Loznicom i drugim gradovima. Nalazi se na trasi buduće Jadranske magistrale. Kao čuveno železničko mesto, predstavlja jednu od važnijih stanica na pruzi Beograd-Bar.

 


Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite