Sreda, 20 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Manifestacije
Dani Lajkovca

Kolibarski kotlićNajveća manifestacija kulture u proteklih deset godina u Lajkovcu svakako su "Dani Lajkovca", koji obično počinju između 20. i 25. a završavaju se 31. jula.

Turistička organizacija je u okviru tih dana osnovala "Kolubarske igre bez granica" i "Kolubarski kotlić". Programi se realizuju u saradnji sa ekološkim društvom "Kolubara" i tada se okupe ljubitelji Kolubare, koji se takmiče u skokovima u vodu, nadvlačenju konopca, bacanju kamena saramena, skokovima u dalj, dok vrsni kulinari ispred svojih brvnara pripremaju gulaš, paprikaš, riiblju čorbu i ostale specijalitete u kotliću. Sve to prati interesantan muzički program.

   Manifestacija je za sada revijalnog tipa, nije joj cilj rivalitet među takmičarima, već privlačenje što većeg broja kulinara, sportskih rekreativaca i drugih ljubitelja reke da sadržajno provedu vreme na njenim obalama.

Utakmica Gornjani - Donjani

Donjani Gornjani 1977Tradicionalna utakmica između lajkovačkih „Gornjana i Donjana“, na stadionu FK Železničar održava se od 1935. godine. „Gornjane“ predstavljaju svi varošani koji stanuju od železničke stanice prema Valjevu, a „Donjane“ oni koji su se nastanili od železničke stanice prema Jabučju i Donjem Lajkovcu.

Ovakav derbi nije neobičan za varošicu koja postoji jedan vek, ne čudi niti što ovaj sportski susret nije odlagan ni u vreme okupacije Nemaca, već što su pored utakmice zakazivane i tuče. Naime u blizini „Željinog“ igrališta je groblje,koje je bilo pravo poprište bitke između Gornjana i Donjana. Ne retko jedni ili drugi, posle okršaja, odlazili su razbilene glave, slomljenog nosa ili vilice. Osi šaka, kao oružje korišćene su i praćke, pa su i nadgrobni spomenici često bivali oštećeni. Gornjane je predvodio dr. Mile Banković a donjane Stanko Milovanović, pop, obojica vrsni fudbaleri.

„Ova dva imena zadavala su strah protivničkom taboru. Kada bi u tuči nadvladali „Gornjani“, sa suprotne strane čuo se poklik „Stanko opkoli“, a kada bi nadvladali „Donjani“, neko bi uzviknuo „ Mile opkoli“, što je još više rasplamsavalo borbu i davalo elan akterima sukoba“- priča Mihajlo Matić-Maća (70), nekadašlji fudbaler i trener FK Železničar, inače, „Gornjanin“ koji je više od 40 godina učestvovao u organizaciji susreta „ Gornjani- Donjani“.
Mile Banković i Stanko Milovanović su unapređivali i javno iznosili pohvale onima koji nanesu teže povrede protivniku. Jedno vreme je između Gornjana i Donjana postojala granica, na kojoj su jedni drugima naplaćivali carinu. Gornjanin u donji kraj nije smeo da ode, ukoliko nije imao nekog od Donjana koji bi ga proveo kroz njihovu teritoriju.

Od 2000.godine utakmica Donjani – Gornjani igra se u okviru Dana Lajkovca i proslave „Ognjene Marije“ nekada slave mašinovođa, a sada gradske slave opštin Lajkovac. Početni udarac obično izvodi najstariji igrač-veteran. Od 2000.godine to je činio Božidar Maksimović (1912), zatim Draga Pantelić (1915), dok je Momčilo Aleksandrić (1922) početni udarac izvodio sve do 2011.godine kada ga je smrt odvojila od fudbalske lopte i terena. Ovogodišnja utakmica Gornjani-Donjani bila je oproštajna i za Mihajla Matić, kao organizatora ove značajne manifestacije.

Antrofile

Seljaci i varošani

„ U Lajkovcu nije vladao antagonizam samo između Gornjana i Donjana već između „seljaka“ i „varošana“. Nije bilo vašara u posleratnom Lajkovcu da se „varošani“ i „seljaci“ ne pobiju. Kao model za ovakvu vrstu sukoba poslužila im je upravo tuča između Gornjana i Donjana. Varošani su seljake nazivali gedžama a seljaci su mrzeli varošane jer su nosili dobro odelo i cipele.“ – kaže Mihajlo Matić.

 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite