Utorak, 14 Jul 2020

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Konaci

Narodno graditeljstvo predstavlja najugroženiji fond kulturnih dobara, čijim spomenicima preti potpuni nestanak. Nedovoljno proučeno i valorizovano, a izloženo naglom uništavanju, zaslužuje posebnu pažnju, kao i bolju medijsku prezentaciju. Neophodno je očuvati deo ovog fonda u meri koja bi nam pružila osnovu predstavu o njemu kao bogatoj i raznovrsnoj kulturno-istorijskoj baštini.

Na području dela Tamnavske ravnice, u selima Mali Borak i Jabučje, evidentiran je veći broj veoma vrednih objekata narodnog graditeljstva XIX veka koje smo dužni sačuvamo kao deo kulturne baštine.Konak Brene Mihailović

Konak Brene Mihailović

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Konak Brene Mihailović u Malom Borku je spratni, opekom zidan objekat, građen pre 1887.godine. pravougaone je osnove, 13,60 x 9.80 koja je osno simetrična, kako u prizemlju tako i na spratu. Prizemni deo čine dve funkcionalne celine, prva-veća je ostava (manji deo je iskorišten za stepenište koje vide na sprat), a druga-manja je "sala" ili trpezarija sa posebnim ulazom koja je služila za okupljane gostiju u svečanim i drugim prilikama. Sprat konaka je stambeni, sa osom simetrije koja prolazi kroz sredinu hola, dok su levo i desno po dve sobe – na istoku manje, na zapadu prostranije. Sve četiri prostorije su imale gusane peći koje su se ložile iz hola. I danas su sačuvana ložišta sa lepo obrađenim vratnicama u svom izvornom obliku.

Opširnije
 
Konak Markovića

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Konak Markovića u Ratkovcu, druga polovina 19. veka, podignut je kao zgrada za primanje gostiju, namernika konačara ili izvanika u svečanim danima. Građena nad podrumom, ispušten spratni deo nose stubovi od drveta. Četvoroslivni krov pokriven je ćeramidom. Kvarntna osnova sa odžaklijom koja je istovremeno hodnik, otvoren prema divanhani, koja deli prostor za noćenje- sobe od prostrane trpezarije.

Opširnije
 
Konak Radića

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Radići su bili veoma ugledna i imućna zemljoradnička familija, poznata i po trgovini govedima. Doseljeni su iz Bosanske krajine u drugoj polovini XVIII veka. Po kazivanju današnjih korisnika, objekat je građen krajem XIX veka po uzoru na konak Mihajlovića, mada je ovaj nešto manji i organizaciono lošiji. Nevičnost u planiranju se ogleda i na fasadama, pogotovo na ulaznoj, pri čijem se oblikovanju nije vodilo raćuna o rasporedu i ritmu otvora, prozora i vrata. Konak ima dve etaže (prizemlje koje je za dva stepenika uzdignuto od tla i sprat) koje su na fasadama odvojene profilisanim vencima. Nešto izraženiji i više profilisanim vencima završavaju se zidne površine i počinju kosine četvorovodnog krova pokrivenog biber crepom. Neobičan je položaj ulaznih vrata u stambeni kao i ekonomski deo. Ona su na užoj strani objekta, pa je zbog toga narušen osno simetrični plan, jer je osa simetrije upravna na dužu stranu objekta.

Opširnije
 
Konak Đukića

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Konak Đukića u Ratkovcu, druga polovina 19. veka, nad podrumom od lomljenog kamena, sa spratnim delom u bondruk sistemu ispunjenim čatmom i četvoroslivnim krovom pokrivena ćeramidom. Iznad ulaza u podrum oslonjen na 4 drvena stuba ispušten je deo sprata za širinu stepeništa koje veže visoko prizemlje. Osnova je krtoobrazno podeljena na 2 veće i 2 manje sobe, u čijem preseku je masivni zarotirani dimnjak (odžak).

Opširnije
 
Kuća Ilića

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Kuća Ilića u Nepričavi jedna je od najstarijih sačuvanih seoskih kuća valjevske Kolubare (početak 19. veka) koja svedoči o visokoj kulturi stanovanja u ovom delu Srbije. Šestodelna kuća sa podrumom pod celom osnovom, složenog plana, pripada tipu zgrada sa velikom odžaklijom oko koje su grupisane sobe u kojoj su dva zidana ložišta, preko kojih su se tučanim pećima grejale sobe. Ranije je po kazivanju vlasnika na zapadnom zidu odžaklije bio naslikan Marko Kraljević a na plafonu četiri glave Mrnjavčevića. Danas je to prekrečeno.

Opširnije
 
Kuća Jovanovića

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Kuća Jovanovićau Pepeljevcu je dvodelna polu-brvnara, četvorovodni krov pokriven je ćeramidom i naglašeno ispuštenom strehom sa dominantnim dimnjakom. Građena u prvoj polovini 19. veka na specifičan način za zapadnu Srbiju od talpi zasečenih na uglovima (kulačenje) i vertikalno nizanih šašovaka u gornjem delu.

Opširnije
 
Prethodna12Sledeća

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite