Četvrtak, 20 Februar 2020

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Konaci
Konak Radića

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Radići su bili veoma ugledna i imućna zemljoradnička familija, poznata i po trgovini govedima. Doseljeni su iz Bosanske krajine u drugoj polovini XVIII veka. Po kazivanju današnjih korisnika, objekat je građen krajem XIX veka po uzoru na konak Mihajlovića, mada je ovaj nešto manji i organizaciono lošiji. Nevičnost u planiranju se ogleda i na fasadama, pogotovo na ulaznoj, pri čijem se oblikovanju nije vodilo raćuna o rasporedu i ritmu otvora, prozora i vrata. Konak ima dve etaže (prizemlje koje je za dva stepenika uzdignuto od tla i sprat) koje su na fasadama odvojene profilisanim vencima. Nešto izraženiji i više profilisanim vencima završavaju se zidne površine i počinju kosine četvorovodnog krova pokrivenog biber crepom. Neobičan je položaj ulaznih vrata u stambeni kao i ekonomski deo. Ona su na užoj strani objekta, pa je zbog toga narušen osno simetrični plan, jer je osa simetrije upravna na dužu stranu objekta.

Celo prizemlje, osim dela gde je stepenište, čini ostava i sastoji se iz dve prostorije koje spajaju dvokrilna, masivna vrata. Prvu prostoriju, u koju se ulazi direktno, spolja, čine tri konstruktivna dela spojena širokim lučnim otvorima – dva krajnja veće površine sa tavanicama izrađenim pruskim – plitkim svodovima i jednog centralnog, znatno užeg pod jednim poluobličastim svodom. Druga celina bi bila potpuno identična popisanoj, ali jedan njen deo iskorišćen za izradu neobično širokog stepeništa. Stambeni prvi sprat konaka čine tri sobe za spavanje, dve manje sa jedne strane hodnika, i jedna, nešto veća, sa njegove druge strane. Sve sobe su zagrevane u gusanim pećima od kojih su ostale samo dve. One su se ložile iz hodnika, gde i sada postoje dva ležošta sa metalnim vratancima. Objekat je zidan opekom, kao i svodovi međuspratne konstrukcije, u krečnom malteru. Na osloncima svodova ugrađeni su čelični nosači. Tavanska i krovna konstrukcija su drvene, a izgleda da su između tavanjača kolenike. Veoma kvalitetenu su urađeni dvokrilni dvostruki prozori i varata na sobama, dok su spoljna vrata novije i znatno lošije izrade. Podovi su u prizemlju od opeke kao i u hodniku sprata, dok je u ostalim prostorijama drveni patos. O graditeljima ovog konaka ne znamo ništa osim, po onome što smo videli, da su bili znatno veštiji od onih koji su gradili svakidašnje kuće u tamnavskoj ravnici krajem XIX veka.

Konak Radića u Malom Borku je veoma dobro očuvan, jer je još uvek u funkciji pa ga ukućani održavaju. U statavu ovog domaćinstva postoji i noviji stambeni objekat, građen 1929. godine, koji je naknadnim intervencijama dosta izmenjen, ali se ipak njegova prvobitna prostrana struktura može jasno sagledati. Pored stambenih, u dvorištu se nalaze i ekonomski objekti – sušare, furuna, staje itd., a nekada je, prema kazivanju korisnika, postojala i stara kuća otvorenim ognjišten koja je sa konakom činila organsku celinu, u kojoj se kuvalo i u kojoj se odvijao svakodnevni život ukućana. 

 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite