Sreda, 20 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Konaci
Konak Brene Mihailović

Konak Brene Mihailović

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Konak Brene Mihailović u Malom Borku je spratni, opekom zidan objekat, građen pre 1887.godine. pravougaone je osnove, 13,60 x 9.80 koja je osno simetrična, kako u prizemlju tako i na spratu. Prizemni deo čine dve funkcionalne celine, prva-veća je ostava (manji deo je iskorišten za stepenište koje vide na sprat), a druga-manja je "sala" ili trpezarija sa posebnim ulazom koja je služila za okupljane gostiju u svečanim i drugim prilikama. Sprat konaka je stambeni, sa osom simetrije koja prolazi kroz sredinu hola, dok su levo i desno po dve sobe – na istoku manje, na zapadu prostranije. Sve četiri prostorije su imale gusane peći koje su se ložile iz hola. I danas su sačuvana ložišta sa lepo obrađenim vratnicama u svom izvornom obliku.

Zidovi prizemlja su debljine oko 50 cm, a sprata 37 cm, rađen je opekom i malterisani krečnim malterom, dok su međuspratna, tavanska i krovna konstrukcija drvene. Podovi u prizemlju su danas betonski, ali su prvobitno bili od opeke. Na spratu su podovi dašćani, osim u severoistočnoj sobi gde je opeka naknadno postavljena na drveni patos. Prozori su dvostruki, dvokrilno završeni segmentnim lukom. Između krila na gotovo svim prozorima ugrađene su metalne rešetke. Vrata su veoma kvalitetne i lepe stolarsne izrade.

Fasade objekta su vencima i pilastrima podeljene na polja. Ulazna vrata na podrumu, odnosno stambeni deo, lučna su i verovatno originalna, dok su ona koja vode u "salu" prepravljena. Podataka o njihovom izvornom obliku nema, krov je četvorovodan, nevelikog nagiba, bez strehe, ali sa ležećim olucima. Krovni pokrivač je biber crep.

Osnovna karakteristika ovog objekta je da prvobitno nije imao kuhinje. To je bila reprezentativna zgrada u koju je ugledni i imućni domaćim primao i okupljao goste oko trpeze prilikom slave i ostalih prigoda, ali i na konak putnike namernike i prijatelje. Pored konaka u ovom domaćinskom dvorištu je postojala stara kuća sa otvorenim ognjištem u kojoj se odvijao svakodnevni život porodice i pomoćni objekat na kakve i danas nailazimo po tamnavskim selima – vajati, mlekar, ambar, furuna itd. Međutim, danas su u dvorištu konaka Brene Mihajlovića samo bunar i letnja kuhinja novijeg datuma.

 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite