Ponedeljak, 25 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Crkve
Hram svetog velikomučenika Dimitrija

Hram svetog velikomučenika DimitrijaU hramu Svetog Dimitrija u Lajkovcu održavaju se bogosluženja nedeljom i praznikom. Uoči svake nedelje i drugog praznika vrši se akatist (moleban) Presvetoj Bogorodici. Lajkovačka parohija, koja je bila sastavljena iz Lajkovca varošice, Lajkovca sela, sela Rubribreza i Ruklade, nije imala crkvu na svom terenu sve do 1937. godine i vodila se kao Druga jabučka parohija.

Godine 1937. tadašnji njen paroh, prota Boško Milovanović, oformio je građevinski Odbor i započeo izgradnju hrama u svojoj parohiji. Temelj je postavljen i osvećen 8. novembra 1937. godine, na dan Svetog velikomučenika Dimitrija, tako da je ovom svetitelju i posvećen hram. Do kraja 1938. godine crkva je bila ozidana i pokrivena. Početkom Drugog svetskog rata, 1941. godine, radovi na gradnji hrama su zaustavljeni. Gradnja je nastavljena tek 1954. godine, dolaskom novog sveštenika, prote Blaže Đurovića.

Najveći deo divnih fresaka uradio je likovni umetnik arhimandrit Nikodim iz Beograda. Samo četiri veće freske, na južnoj i severnoj strani, uradio je akademik Đuro Dalmatinac. Tako dovršen hram osvetio je 11. avgusta 1963. godine Njegovo Preosveštenstvo episkop šabačko-valjevski Jovan Velimirović. Treći sveštenik u crkvi u Lajkovcu, protojerej Srboljub Molović, bio je paroh od 1974. do penzionisanja 2002. godine. U toku je izgradnja parohijskog doma pri crkvi Svetog Dimitrija u Lajkovcu.

 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite