Sreda, 20 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Crkve
Crkva svetog Dimitrija u selu Markova crkva

Crkva svetog Dimitrija u selu Markova crkvaNajverovatnije je da su hram sv. Dimitrija u selu Markova crkva sazidali izbegli monasi iz Markovog manastira kod Skoplja, negde u prvoj polovini 15. veka, ali su kasnije mnogobrojne prepravke dovele do nedoumice o originalnoj varijanti plana. Naime za njeno zidanje vezane su dve narodne priče.

Po prvoj priči, bila su tri brata: Marko, Petko i Stepan, pa su oni imali silno blago i kada su braća Marko i Stepan otišli na Kosovo, naredili su Petku da izabere tri mesta u okolini i da svakom bratu sazida po jednu crkvu, jer nisu očekivali da se vrate. Petko je sebi sazidao crkvu u Petci, Marku u Markovoj Crkvi, a Stepanu u Stepanju. Ali, kako je njegova bila veća od ove dve, braća su ga po povratku proklela, te njegova crkva nikada nije „propevala“, a ove dve su večito služile.

Po drugoj priči crkvu u Bauu, Markovu i Dokmirsku zidao je neki velikaš o svom trošku, pa je ove dve dovršio, a Bašku nije hteo, jer mu preduzimač nije ispunio ugovor. Posle Kosovske bitke i propasti srpske države, crkva je napuštena i bila je u ruševinama sve do 1827. godine. U kamenoj ploči, koja je uzidana u crkvu, stajao je natpis: "Obnovi se ovaj hram u ime Oca, Sina i Svjatago Duha pod vladom Knjaza Srbskoga Miloša Obrenovića – Teodorovića, pomoću gospodina Jevrema Obrenovića, žitelja šabačkog, nastojavanjem jereja Sretena Radosavljevića".Po još jednoj zabelešci, crkvu je opravio Gospodar Jevrem Obrenović o svom trošku 1837. godine, pri čemu je nešto i dozidao.

Neosporno je da je ova crkva u nekim arhitektonskim elementima vrlo bliska hramu manastira Pustinje: odvajanje oltarskog prostora zidanim ikonostasom, vitak i visok tambur kupole, kao i oživljavanje fasada širokim lezenama, tako da se približava grupi građevina koju čine crkva manastira Ćelije i pustinjska crkva, s tim da je hram sv. Dimitrija nešto stariji. Gornji delovi građevine upućuju neke od autora na to da hram u Markovoj crkvi treba vezati za grupu moravskih crkava bez bočnih konhi.

U kupoli je sačuvano fresko slikarstvo.

 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite