Sreda, 20 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Crkve
Hram svetog velikomučenika Dimitrija

Hram svetog velikomučenika DimitrijaU hramu Svetog Dimitrija u Lajkovcu održavaju se bogosluženja nedeljom i praznikom. Uoči svake nedelje i drugog praznika vrši se akatist (moleban) Presvetoj Bogorodici. Lajkovačka parohija, koja je bila sastavljena iz Lajkovca varošice, Lajkovca sela, sela Rubribreza i Ruklade, nije imala crkvu na svom terenu sve do 1937. godine i vodila se kao Druga jabučka parohija.

Opširnije
 
Crkva i škola Stepanje

Ovaj objekat je pod zaštitom države.

Najstariji pisani pomen o crkvi, koja je u literaturi poznata i kao nepričavska i bajevačka, je iz 1722. godine. Kao manastir se prvi put pominje 1778, a poslednji put 1840. godine. Svoj sadašnji izgled crkva dobija 1794. godine (natpis iznad severnih dveri govori o obnovi hrama). Hram ima jednostavnu pravougaonu osnovu, bez kupole, sa poluobličastim svodom i prostranom polukružnom oltarskom apsidom.

Opširnije
 
Crkva svetog Dimitrija u selu Markova crkva

Crkva svetog Dimitrija u selu Markova crkvaNajverovatnije je da su hram sv. Dimitrija u selu Markova crkva sazidali izbegli monasi iz Markovog manastira kod Skoplja, negde u prvoj polovini 15. veka, ali su kasnije mnogobrojne prepravke dovele do nedoumice o originalnoj varijanti plana. Naime za njeno zidanje vezane su dve narodne priče.

Opširnije
 
Crkva arhanđela Mihajla

Na uzvišenju severno od centra Jabučja nalazi se crkva posvećena arhanđelu Mihajlu. Podignuta je na starim temeljima 1844. godine. U crkvi se nalazi ikonostas sa veoma vrednim ikonama.

 


Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite