Sreda, 20 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Arheološka nalazišta
Anine Gamzigrad na Ljigu

Anine Gamzigrad na LjiguNeobičan nadgrobni spomenik, nađen 1951. godine u Aninama, na obali reke Ljig u Ćelijama, bio je povod da se nakon dodatnih istraživanja pronađeni lokalitet stavi pod zaštitu. To još uvek nije urađeno, ali su arheološka istraživanja nastavljena. Šta je nađeno sa neverovatno malo uloženih novaca? Prvo, da se na tom mestu nalazi čitav kompleks objekata od kojih ni jedan nije ispod pet hiljada kvadrata, a njihovu brojnost i položaj, kao i celog kompleksa, potvrđuje i avio-snimak.

Sondažna istraživanja, koja su obavljena na jednom od njih, pokazala su da su zidovi debljine od oko metra i po dobro očuvani. Nađeni su tragovi sistema za podno grejanje, ekonomat sa veliko kuhinjom, što navodi na zaključak da je tu boravio veliki broj ljudi. Nađena je bronzana posuda za vino iz 4. veka, pa brojne fibule - kopče, čak 150 novčića iz vremena careva Konstantina i Gracijana. A istraženo je samo 10 odsto celokupne površine, dok je u Gamzigradu, na površini od 10.000 kvadrata, nađeno tek 80 novčića. Sve to govori o bogatstvu predmeta koji se u Animama mogu naći. I palate su veće od sličnih u Ganzigradu, u kojem je najveća dvorana široka 10 metara, dok je u Aninama njihova širina 16 metara. Dužina apside od 10 metara, samo jedne od palata, do sada je najveća poznata u Srbiji (u Medijani, najveća dužina je do 8 metara). Najlepši predmet je kamena glava lava od tamno crvenog kamena, najverovatnije kultne namene.

Seljaci su verovali da su se na tom mestu nalazili turski hanovi, jer su ostaci temelja bili ogromni, pa ih je to asociralo na Turke, a reč je o rimskim ostacima iz IV veka n.e. Od „han“ do „hanine“ pa se došlo do Anine. Zanimljivo je i to da zbog brojnih kamenih ostataka, seljaci ne obrađuju taj ne mali plato, inače veoma plodne zemlje uz samu reku Ljig.

Nisu nađeni tragovi bedema, pa bi se po tome moglo zaključiti da, i pored nesporne veličine, nije reč o carskoj palati, već o vlasniku visokog društvenog ranga. Nije u pitanju utvrđen kompleks kao Gamzigrad, ali po površini jeste jedan od najvećih, samim tim što su objekti odvojeni jedan od drugih i po 100 metara. Verovatno se radi o velikom imanju nekog izuzetno bogatog čoveka, koji je po rangu negde ispod careva. Mesto je izuzetno lepo, a nalazi se na samom raskršću komunikacija.

 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite