Sreda, 20 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Hajdučko jatački dani - lajkovački hajduci na Kolubari, Rtnju i Durmitoru

Hajducko jatacki daniManifestacija običaja, tradicije i kulture "Hajdučko jatački dani", po programu Milutina Rankovića, otvorena je u navečerje Đurđevdana 6.5.2010. u Lajkovcu pokraj Kolubare, nedaleko od Jolića vodenice u vajatima Miroslava Petronijevića- Mićuna, barjaktara ove manifestacije.

Tradicionalni ,,Hajdučki sastanak’’ održan je na Rtnju predprošlog vikenda, a odazvali su se savremeni hajduci  i jataci iz Lajkovca, Žavljaka, Podgorice, iz Šapca je stiglo Zadužbinarsko društvo ,,Prvi srpski ustanak Mišar’’. U ambijentu turističkog kompleksa MILENIUM na Rtnju, toga dana nosila se narodna nošnja, sa hajdučkim simbolima i oružjem iz XIX veka, a na trpezi su bila tradicionalna srpska jela koja su za ovu priliku pripremile žene iz Boljevca. Hajduke su predvodili Milutin Ranković (autor ovog projekta), Novak Šljivančanin i Vlado Popović, dok je ulogu glavnog jataka poneo Nebojša Gajić direktor turističkog kompleksa na Rtnju. Na prvom festivalu folklora MILENIJUM RTANJ 2010 koji je istog dana održan nastupile su dve izvorne grupe iz Boljevca, Akud "Lola" iz Beograda, Kud "Vinča’" iz Vinče i  Kud "Železničar" iz Lajkovca, dok je u revijalnom delu nastupila etno grupa "Svitanje" iz Beograda. Kud "Železničar" iz Lajkovca dobio je priznanje  za ukupan umetnički nastup, a po mišljenju žirija, kojim je predsedavao Nebojša Gajić od 52 devojke-učesnice, najlepša je bila Lajkovčanka Jelena Mešterović koja je izabrana za lepoticu "Jeleka i opanka" njena imenjakinja iz Kud "Železničar" Jelena Đurđević ponela je titulu "Rtanjske vile". Ovom prilikom hajdučko jetačko društvo iz Žabljaka, medaljom za hajdučko jatačke zasluge odlikovalo je Miloša Mitrovića, predsednika kompanije Milenium grup.

Završna ceremonija ,,Hajdučkog sastanka’’ održana je prošle subote u Podgori kod Žabljaka pod Durmitorom, gde su  Lajkovački hajduci dočekani sa počasnim plotunom ispaljenim iz trešnjevog topa. Durmitorskim obroncima odlezali su zvuci gusala, stihovi savremenih crnogorskih pesnika i tradicionalne zdravice predstavnika drobnjačkog plemena. Ovaj program bio je posvećen hajdučkom barjaktaru Limu Srdanoviću, zameniku harambaše Baja Pivljanina, koji je poginuo u boju protiv Turaka na Javorku.

Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite