Ponedeljak, 25 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Активности Туристичке организације у мају

    Већ 30. априла отворени су традиционални "Мајски сусрети на Колубари"- манифестација обичаја туризма и културе која је трајала до 3. маја. У оквиру исте, већ првог дана манифестације одржан је ревијални фестивал "Златно гудало" чији је селектор био Неша Станковић, виолиниста-солиста народног оркестра РТС-а.

 

Истог дана одржано је и књижевно вече Радомира Рока Андрића , председника Удружења књижевника Србије,  о њему је говорио песник Јеремија Лазаревић који је такође казивао и своје стихове. Комплетан уметницки амбјиент допуниле су и слике лајковачких самоуких уметника Снезане Јовановић и Драгана Ацимовић. Посебно је био запажен наступ мачванског хора из Богатића, а сви заједно су у вечерњим часовима посетили Јолића воденицу, где су у част Мајског уранка запалили ватру. На  Јолића воденици тада је постављена информативна табла о овом древном објекту коју је за ту прилику штампала Туристицка организација Лајковац. На затварању манифестације 3. маја одражан је Хајдучки састанак, обичајна кореографија посвећена долазећем Ђурђевдану а поред бројних статиста у улози Чучук Стане наступила је глумица Вјера Мујовић. КУД Волуја-Кучево извео је кореографију на стулама која асоцира на хајдучка времена када су се прикривали трагови, док је Драгослав Милић на древном дувачком инструменту бусјум дозивао хајдуке. У мултимедијалном програму наступили су фруласлица Биљана Пауновић, песникиња Милијана Бозић, гуслар и  песник Милутин Гвозденовић са својим колегама из Задузбинског друства "Вожд Карађорђе" Мишар.Организована је и изложба и ликовна радионица у воденици а актери су били Весна Каракас, академски сликар-заслужни уметнк Улупудус-а и Снежана Јовановић.


 

 

Туристицка организација општине Лајковац је 13.и 14. маја представила се и на манифестацији "Сремушијада" коју је на падинама Повлена у Доњем Таоуру организовало удружење Арс нова уз подршку То "Ваљево". Том приликом у име друштва воденичара Србије са шедистем у Марковој Цркви и њеног председника Милана Павловића, дирекор То"Лајковац" Милутин Ранковић уручио је мајсторско писмо воденицару Пепица воденице Милићу Јовановићу-Пепићу. Ранковиц је том приликом амбијенту таориских врела и воденице трајно оставио склуптуру у буковом дрвету високу два метра коју је као споменик воденицару открио Милутин Дедић. Пчелар Зоран Драгичевић је на манифестацији излозио своје производе. Недељу дана касније представници То "Лајковац" посетили су Задужбинско друство "Вожд Карађорђе" на Мишару и том приликом даровали крст за мишарску капелу који је израдио лајковачки столар Милован Бајиц по пројекту Милутина Ранковица на основу списка надлезног владике остављених око 1840.године.

То "Лајковац" на празник Ћирила и Методија 24. маја посетио је организатор "Прве бразде" и председник месне заједнице Ново село Жарко са представницима друштва Цирилица, где су позвали То "Лајковац" да учетвује на поменутој манифестацији као и директора То "Лајковац" Милутина Ранковић да као вајар учествује у изради спомен комплекса палим борцима од Балканских ратова па до црвеноармејаца коју су на тој територији изгинули у Другом светском рату. 

Туристицка агенција из Шапца 25.маја организовала је  екскурзију са посетом воденицама и цркве у Марковој Цркви. На концерту мачванског хора у цркви у Богатићу поводом петогодишњице његовог постојања директор ТО "Лајковац" уруцио је диригенту хора Ивану Радовановићу признање,  динара "Стефана Високог" за допринос традицији и развоју културе и туризма.

Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite