Subota, 16 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Hajdučki rastanak i etno instrumenti

Hajdučki rastanak i etno instrumentiMitrovdan je vekovima u narodu bio praznik na koji su se hajduci rastajali, pa je i do danas ostala izreka, "Mitrovdanak - hajdučki rastanak, Đurđev danak - hajdučki sastanak." Turistička organizacija opštine Lajkovac i njen direktor Milutin Ranković, koji je autor ove manifestacije koja podseća na epska vremena hajduka i jataka i koja ima za cilj da privuče domaće i srane turiste i trajne kulturne i običajne vrednosti otrgne od zaborava, a koji je je sve to i započeo pre 13 godina.

Za mesto ovogodišnjeg "rastanka" odabrana je Jolića vodenica na reci Kolubari, a upravnik ovog starog zdanja, Milovan Bajić, poželeo je da se ubuduće baš tu redovno održava ova i njoj slične manifestacije, naročito posle restauriranja objekta, koje se uskoro planira...

Mitrovdan je u našem narodu bio dan kada su harambaše raspuštale svoje čete, pa su hajduci do Đurđevdana zimovali kod jataka, što je važilo kao nepisani zakon, koji se stolećima nije menjao, jer kako Vuk Karažić piše "Hajdučkoj reči, koja po pravilu nikada nije pogažena, ravna je bila Arnautska besa." - kaže Milutin Ranković, i dodaje da hajduci nisu interesantni samo za Srbiju, u kojoj ih je svakako bilo, posebno u doba vladavine Otomanske imperije, već i za Crnu Goru, Bosnu, Hercegovinu, Hrvatsku i ceo Balkan, kao i Poljsku (primer je čuveni hajduk Janošik), Slovačku, prostore Ugarske i Austrijske carevine... Način njihovog života, odevanja, veštine koje su posedovali, ciklusi poezije koji su im posvećeni i muzika uz koju su opevani, svakako su insprativni i savremenim piscima, koreografima, scenaristima, etnolozima, koji i jesu u obavezi da se sve to ne pretvori u kič, neukus i neuspešne replike, kako bi turistima bio ponuđen kvalitetan, sadržajan pa i edukativni program, te da datum "hajdučkog rastajanja", mora ostati 8. novembar, jer je Mitrovdan samo toga dana i kao bilo koja druga svetkovina ne može se menjati... Osim toga manifestacija je pod ti datumom upisana u kalendar događaja TOS-a. Ove godine učesnici manifestacije su bili iz Beograda, Valjeva, Bijelog Polja, Gacka i naravno Lajkovca i okoline. Istog dana i na istom mestu održana je i izložba akustičnih instrumenata etno muzike, gde su svoje instrumente pokazali ali i zasvirali na njima narodni guslari Goran Grba i Milorad Šarović, frulaši Vule Ćirić i Biljana Paunović, filolog Marijana Trivić čitala je epsku poeziju Milijane Božić, slike u stilu naive izložila je Snežana Jovanović, a ovaj svojevrsni praznik nije protekao bez rujnog vina, koje je barjaktar manifestacije Zlatan Savić doneo iz Župe Aleksndrovačke.

Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite