Subota, 16 Januar 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Spasiti Jolića vodenicu

Stručnjaci zavoda sa M. Rankovićem u Jolića vodenici

Zub vremena ostavio je vidljiv trag i na nadaleko čuvenoj  Jolića vodenici u Lajkovcu na Kolubari.

Ovih dan direktor Turističke organizacije opštine Lajkovac, Milutin Ranković i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva Radivoje Arsić i Tihomir Dražić, posetili su vodenicu i konstatovali da je rekonstrukcija i restauracija ovog drevnog zdanja preko potrebna.

Temelji su popustili kaže Dražič, inače vrsni arhitekta i nužno je promeniti noseće grede i stubove, te omogućiti mehanizmu da nesmetano funkcioniše. Dodaje da treba sačuvati što više autentičnih delova i spasti šta se spasiti može, da vodenica ne izgubi svoj identitet i zadrži prvobitnu namenu, te da i dalje melje žito.

Delove koji su potpuno uništeni, treba napraviti kao verne kopije. Vodenica je preživela i poslednju veliku poplavu i ovu zimu će izdržati ali što brža intervencija je neophdna. Od upravnika vodenice Milovana Bajića, saznajemo da je i Opština za rekonstrukciju vodenice namenila određena sredstva iz budžeta, ta da i on ima raniji projekat rekonstrukcije, a da li sve to odgovara trenutnom stanju, saznaće se kad svi pomenuti subjekti iznesu činjenice.

Direktor turističke organizacije Lajkovca Milutin Ranković kaže da se organizovane ekskurzije iz Beograda, Lazarevca, Mladenovca i drugih gradova Srbije posle manastira Bogovađa, najviše interesuju za posetu upravo Jolića vodenici, te da se dešava da u jednom trenutku vodenica ima i po više od dvesta posetioca, takođe tvrdi da je ova vodenica i čest motiv likovnih umetnika iz inostranstva, koji u njoj nalaze inspiraciju za stvaralaštvo. Ranković u ovoj vodenici najavljuje i ovogodišnji "Hajdučki rastanak", koji će se po tradiciji održati na Mitrovdan.

Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite