Četvrtak, 4 Mart 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Parastos Dimitriju Tucoviću i Sećanje na Kolubarsku bitku

Parastos Dimitriju Tucoviću i Sećanje na Kolubarsku bitkuU subotu je na Vračebrdu kod spomenka Dimitriju Tucoviću, u blizini mesta gde je on poginuo u Kolubarskoj bici 1914. godine, održan parastos ovom oficiru Kraljevine Srbije, vođi srpskih socijalista i doajenu novinarstva uz pomen i svim žrtvama ovog velikog boja.

O imenu i delu Dimitrija Tucovića govorili su predstavnici potomaka ratnika od 1804. do 1918. godine iz Užica, Udruženja Užičana u Beogradu, među kojima je bio i Miloš Tucović, jedan od potomaka Dimitrijeve porodične loze. Delegacija Opštine Lajkovac, kao i predstavnici brojnih udruženja koja poštuju svetle tradicije našeg naroda položili su vence, pred ovim istorijskim znamenjem. Događaju su prisustvovali predsednik Opštine Lajkovac sa saradnicima, kao i predstavnici vojske Srbije, a direktor TOO Lajkovac Milutin Ranković, održao je kratku tribinu kod spomen kosturnice u Ćelijama, gde su sahranjeni posmrtni ostaci i srpskih i austrougarskih vojnika.

Srdačno, Ranković je tom prilikom podsetio na ishod slavne Kolubarske bitke, ali i na događaje koji su usledili po završetku rata i podizanju ovog hrama na temeljima stare srednjevekovne svetinje, kao i na brojna predanja u vezi sa Vračebrdom i Ćelijama.
Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite