Četvrtak, 4 Mart 2021

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Zelene staze Srbije

Zelene staze Srbije"Jugocikling kampanja" je 2015. godine pokrenula projekat pretvaranja napuštenih železničkih pruga u želene pešačke i biciklističke staze, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Cilj projekta je istraživanje, mapiranje, analiza postojećeg stanja i predlog određenih trasa za pretvaranje u zelene staze.

U okviru projekta, promovišemo trase nekadašnjih pruga u opštini Lajkovac, za čiju obnovu i revitalizaciju su Opština Lajkovac i Turistička organizacije pokazali interesovanje.

Lajkovac, nekadašnje veliko železničko čvorište

Lajkovac je bio veliko raskršće pruga ubrzanog koloseka i razvio se upravo zahvaljujući železnici. Prvi voz "Ćira" došao je u lajkovačku železničku stanicu 1908. godine. Uskoro je postala najveća stanica uzanih pruga u Srbiji i čvorište železničkih pravaca za:

  1. Obrenovac i Beograd,
  2. Ljig, Čačak, Višegrad i Sarajevo
  3. Valjevo
  4. Aranđelovac i Mladenovac.

Nakon ukidanja uskih pruga u nestankom "Ćire", u Lajkovcu su ostale uspomene i pesma "Ide Mile lajkovačkom prugom", u kojoj je ovaj gradić opevan. Lajkovac je nastavio da živi uz železnicu, jer je pruga normalnog koloseka zamenila uski kolosek. Lajkovac je ostao važna stanica, ali na pružnom pravcu Beograd-Bar.

Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite