Četvrtak, 1 Oktobar 2020

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Najveća vodenica u Srbiji!

Najveća vodenica u SrbijiNa reci Kolubari, u vlasništvu porodice Ilić, u Nepričavi nalazi se svojevrsni eksponat. Prema predanju napravljena je polovinom 19 veka. Ima čak 10 vodeničkih kamenova.

Ilića vodenica na Kolubari, u Nepričavi kod Lajkovca, najveća je u Srbiji, verovatno i okruženju! Ima čak 10 vodeničkih kamenova, na kojima se, povremeno, melje žito, a nedavno je obnovljena.

Na Saboru vodeničara, 21. septembra u Markovoj Crkvi kod Lajkovca, biće i zvanično proglašena za najveću vodenicu u Srbiji. Predanje kaže da je napravljena polovinom 19. veka, kada se Jevrem Ilić, domaćin iz Nepričave, obreo u Beogradu, baš kad se, oko Dorćola, na doboš prodavali magacini soli.

Stasiti Nepričavac, u abanom odelu, sa šubarom na glavi, opancima šiljkanima i tkanom torbicom u kojoj se sem zastruga sa sirom i hleba za usput, kod imućnih gazda kakav je i Jevrem bio, moglo naći i nešto dukata, zlu ne trebalo. Rešio je da se nadmeće za kupovinu magacina, ponudi najviše para, te je pobedio na licitaciji.

- Priča koja se prenosi generacijama u našoj familiji veli da je Jevrem, kako nije imao dovoljno novca, dukate ostavio kao kaparu, pa se vratio u Nepričavu po resto - kaže njegov potomak Goran Ilić. - U Beogradu, međutim, u kancelariji u kojoj je bila licitacija zatekao je sasvim druge ljude, koji su se čudili šta priča, niti su išta o prodaji magacina znali. Shvativši prevaru, ljut na samoga sebe, za kaznu je na svom imanju iskopao pet kilometara jaza, te je sproveo vodu iz reke Kolubare i tu postavio Ilića vodenicu.

Danas, Ilići iz Nepričave nisu sigurni da li je priča o nastanku vodenice samo predanje, ali ističu da je ponosno čuvaju, kao nasleđe ostalo od Jevrema. Od ukupno 10, Dušan Ilić iz ovog sela ima tapije na pet kamenova, četiri su nasledili njegovi rođaci. Vlasnik jednog vodeničkog točka nije poznat.

Na području opštine Lajkovac postoje četiri vodenice koje rade. Dve su na Kolubari - Jolića vodenica u Lajkovcu i Ilića u Nepričavi. Dve su na reci Toplici, u Markovoj Crkvi - Sretenovića, te Kumova vodenica.

- Nesumnjivo, Ilića vodenica predstavljaće atrakciju ne samo u srednjoj Kolubari, već u čitavoj zapadnoj Srbiji - kaže Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije Lajkovac. - Prema nekim saznanjima, sagrađena je sredinom 19. veka i ko zna koliko je duša projinim brašnom othranila.

Zamenjen crep

- Nedavno smo zamenili crep na vodenici, koju generacije Ilića brižno čuvaju - kaže Goran. - U njoj, kad je dobra voda, brašno melju svi iz okoline. Ona je deo naše porodične tradicije, nema vodeničara, već taj posao, na smenu, obavljamo mi, Ilići. Za vodenicu nas vežu samo najlepše uspomene na dane detinjstva, koje smo pored nje, naročito leti, provodili.

Ponos srednje Kolubare

- Srednja Kolubara može da se ponosi najvećom vodenicom u našoj zemlji, možda i šire - kaže Milan Pavlović, predsednik Društva vodeničara Srbije. - Ilića vodenica, srećom, imala je malo poredovnika, odnosno suvlasnika, te je bilo lako sačuvati je i obnoviti. Nije, kao kod drugih vodenica, dolazilo do imovinsko-pravnih nesporazuma naslednika ili zakupaca kamenova. Građena je stilom kakvim su u to doba podizane vodenice u Srbiji, pravi je primer narodnog graditeljstva sredine 19. veka.

Izvor: B. Puzović (Novosti)

Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite