Četvrtak, 1 Oktobar 2020

Pratite nas na Facebook Twitter Google+ Youtube

Kako je nastala Ilića vodenica u Nepričavi - predanje

Ilica vodenicaU toku manifestacfije "Dani vodenica na Kolubari i Toplici 2015" vd direktor TOO Lajkovac, sastao se sa Goranom Ilićem, sinom Dušana Ilića, vlasnika 5 kamenova u Ilića vodenici, inače čukun unuka Jevremovog, koji je sagradio i podigao ovu vodenicu. U Ilićima i Nepričavcima, već vek i po sa kolena na koleno prenosi se predanje o nastanku Ilića vodenice, koje i Goran kazuje, a Mlutin Ranković ga je pribeležio u ovoj verziji.

Bilo je to polovinom 19. veka, kada se Jevrem Ilić, seljak iz Nepričave, zateče u Beogradu, baš kad su se oko Dorćola, na doboš prodavali magacini soli. Stasiti Nepričavac sa šubarom na glavi u abanom odelu, sa opancima šilkanima i tkanom torbiciom preko ramena u kojoj se osim zastruga sa sirom i hleba za usput, kod imućnih domaćina kakav je i Jevrem bio, moglo naći i dukata u zlu ne trebalo, reši da se nadmeće za ponuđene magacine na šta mu i ona gospoda, na zdanja po Kalemegdanom odavno nameračena pristanak dade. Ilić najviše para za magacine ponudi, te ostali nemadoše kud no da mu ko pobedniku i novom gazdi čestitaju. A on opet kako kod sebe dovoljno dukata ne imade ostavi kaparu i ode u Nepričavu po resto. Čim pre vrati se za Beograd - na isto ono mesto gde od skora gazda nove imovine postade. Sa pomoz Bog, gospodu dorćolsku pozdravi pa pa reče - "Ja sam Jevrem Ilić iz Nepričave i doneo sam pare pa da i ovo zavšimo ko ljudi i kako valja." Ona gospoda se počeše iščuđavati, sve ko da ne znaju niti ko je Jevrem ni o čemu priča.

Džaba beše i što Jevrem kuražno ulete u kancelariju u kojoj se nadmetao i dogovarao, kad tu zateče drugog čoveka, koji se još više stade pretvarati, da za magacine i Jevrema, tek on nikad nije ni čuo...

Shvati gazda Jevrem prevaru, ljut na njih i sebe okrete nazad u Nepričavu. Po onoj narodnoj "u se i u svoje kljuse", na svome imanju prokopa 5 kilometara jaza, te sprovede vodu sa Kolubare na mesta gde postavi gornju i donju Ilića vodenicu.

Da li je Jevrem, sebe kaznio što je ljudima verovao, pa je sam kopao ili je time hteo da nadoknadi na prevaru otet mu novac, ne znamo? Ali, da je Ilića vodenica koju njegovi potomci sa ponosom čuvaju, njegovih ruku delo pouzdano se zna.

Share on Facebook
 

Kontakt informacije

Adresa: Omladinski trg 1

14224 Lajkovac

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mobilni: +381 (63) 106-2717

Pišite